Otomatik vites ehliyeti
En son yapılan yönetmelik değişikliği ile otomatik vites ehliyeti alma koşulları değiştirildi. Otomatik vites ehliyeti nasıl alınır? Detaylar haberin devamında …

Önceleri tüm adaylar direksiyon sınavına “manuel vitesli araçlarla” girmek zorundaydı. Direksiyon sınavından başarılı olup ehliyetini alan sürücüler daha sonra isterse otomatik vites araç kullanabiliyordu. Ancak bazı adaylar manuel vitesli araçları kullanırken vites değişiminde zorluk çekmekte ve direksiyon sınavında başarısız olmaktaydı.
Otomatik vitesli araçların artık yaygın hale gelmesi ve bazı sürücülerin hayatları boyunca hiç manuel vitesli araç kullanmayacağı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda tüm adayların “manuel vitesli araçlarla” direksiyon sınavına girmesi artık gerekli değildi.
1 Ocak 2016’dan sonra artık bütün adaylar direksiyon sınavına dilerse “otomatik vitesli araçlarla” girebiliyor. Otomatik vitesin düz vites ehliyetle arasındaki tek fark direksiyon sınavında oluyor. Onun haricinde otomatik vites alacak olanda aynı ehliyet sınavına giriyor, manuel vites ehliyet alacak olanda aynı ehliyet sınavına giriyor. Sorularında herhangi bir farklılık yok.
Otomatik Vites Düz Vitese Çevirme
Otomatik vites ehliyeti olan sürücüler diledikleri zaman bu ehliyetlerini düz vitese çevirebilmektedir. Bunun için bir sürücü kursuna yazılarak yalnızca direksiyon eğitimi almaları ve tekrar direksiyon sınavına girmeleri gerekir. Otomatik vitesi manul vitese çevirecekleri için normalde 14 saat olan b sınıfı direksiyon dersini 7 saat olarak alırlar. Direksiyon sınavı haricinde tekrar elektronik ehliyet sınavına girmelerine gerek yoktur.
Otomatik vitesi manuel vitese dönüştürmek istesem masrafı ne kadar?
- Sürücü kursu ücreti 900 TL
- Direksiyon sınav ücreti 110 TL
- 809 TL harç ücreti
Yukarıdaki masrafları topladığımızda ehliyetini dönüştürmek isteyen bir sürücü 1800 TL civarında bir masrafla karşılaşıyor. Sürücü kursu ücretleri ilden ile değişmekle beraber ortalama değer yazılmıştır.
Otomatik Vites Ehliyeti Fiyatları
Otomatik vites ehliyet genelde B sınıfına giden sürücüler tarafından tercih edildiği için b sınıfı otomatik vites ehliyet fiyatlarını açıklayacağız. Otomatik vites ehliyet için
- Sürücü kursu ücreti 1600 TL (ortalama)
- Elektronik sınav ücreti 93 TL (sabit)
- Direksiyon sınav ücreti 110 TL (sabit)
- ehliyet harç ücretleri 809 TL (sabit)
masrafları karşınıza çıkmaktadır. Bu da yaklaşık 2700 TL olmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Otomatik vites ehliyeti nasıl anlaşılır?
Direksiyon sınavına otomatik vitesli araçlarla giren sürücülerin ehliyetlerine otomatik vites olduğunu belirten bir ibare koyulur. Bu şekilde sürücünün ehliyetini kontrol eden trafik polisi şoförün otomatik vites ehliyeti olduğunu anlayacaktır.
Otomatik vites ehliyet hangi sınıf?
Otomatik vites ehliyeti adı altında ekstra bir ehliyet sınıfı yoktur. Hangi ehliyet sınıfı için başvuruda bulunuyorsanız ehliyetinizin üzerinde ehliyetinizin otomatik vites olduğunu gösteren bir ibare konulacaktır.
Düz vites ehliyet alan otomatik kullanabilir mi?
Ehliyetini düz vites olarak alan sürücüler otomatik vitesli araçlı da kullanabilir.
Otomatik vites ehliyet alıp düz vites araç kullansam ceza yer miyim?
Otomatik vites ehliyeti olup düz vites araç kullanan sürücüler yakalanmaları durumunda yetersiz ehliyetten dolayı ceza yerler ve bu da 2019 yılı için 1002 TL’dir. Bu nedenle otomatik vites ehliyetiniz var ve manuel vites araç kullanmak istiyorsanız mutlaka ehliyetinizi manuel vitese çevirin daha sonra kullanın.
Otomatik vites ehliyeti yaş sınırı:
Otomatik vites ehliyet almak için yaş sınırı 18’dir.