Monoküler ehliyet hakkında bilinmesi gerekenler
Monoküler ehliyet tek gözü görmeyen yada her iki gözünde de görme kaybı olanlara verilen ehliyet türüdür. Nasıl alınır? şartları nelerdir? Detaylar yazının devamında …
Monoküler Ehliyet Nedir?
Monoküler; bir gözün tamamen görmemesi diğer gözün de %100 görmesi olarak ifade edilir.
29 Aralık 2015’te “Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik“te yapılan değişiklik ile monoküler kişilerin ehliyet alma şartlarında değişikliğe gidildi.
Buna göre Monoküler kişiler;
- Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından ehliyet alabilir.(M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyetler)
- Resmi araç, ambulans veya ticari araç kullanamaz.
- Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler kodu yazılır.
- Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ayna bulunması zorunludur.
- Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz tabibinden sağlık raporu almaları zorunludur.
- Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır.”
Monoküler Ehliyet Nasıl Alınır?
Monoküler ehliyet alma ile normal ehliyet alma arasında herhangi bir farklılık yok. Monoküler kişiler de normal ehliyet alacak kişiler gibi aynı ehliyet sınavına ve aynı direksiyon sınavına girerler. Tek farklılık sağlık raporu alınırken monoküler oldukları hekim tarafından tespit ediliyor ve ehliyetin çıkarma aşamasında kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler kodu ekleniyor. (Monoküler kodu konunun başındaki resimdir.) Bunun dışında sürücü kursuna yazılırken yada sınavlara girerken herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Detaylı bilgi için ehliyet nasıl alınır? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
En çok sorulan sorularMonoküler araç sürücüleri 26.09.2006'da çıkarılan yönetmeliğe göre gece araç kullanamıyordu. Ancak 2015'de çıkan yönetmelik ile gece sürüş yasağı ortadan kaldırıldı. Artık monoküler ehliyet sahipleri geceleri de araç kullanabiliyor.
Monoküler ehliyet sahipleri ticari olmayan; otomobil, kamyonet, moped, traktör ve motosiklet kullanabilirler.
Monoküler ehliyeti olan kişiler her yıl ehliyet almak zorundadır.
ÖTV indiriminden faydalanabilmek için kişinin engel oranının %40'dan fazla olması gerekmektedir. Monoküler ehliyet sahibi olmak ötv indiriminden faydalanabilmek için tek başına yeterli değildir çünkü monoküler kişilere verilen engel oranı %32'dir.
Özel Tüketim Vergisi ve KDV indiriminden faydalanabilmeniz için monoküler olmanızın yanında ortopedik bir engelinizin bulunması ve bu durumu sağlık raporuyla belgelemeniz gerekiyor.
Monoküler kodu, monoküler kişilerin trafik kurallarına uyup uymadığının tespit edilmesi için ehliyetlerine yazılan bir koddur ve bu kodun resmi konunun başında bulunmaktadır.
Tek gözü görmeyenler de ehliyet alabilir. Tek gözü gören kişilerin ehliyetine üstteki monoküler resmi koyulur.