Geçici ehliyet belgesi
Geçici ehliyet belgesi; ehliyet başvurusu yapıldıktan sonra ehliyetiniz adresinize ulaşıncaya kadar nüfus müdürlükleri tarafından size verilen ve ehliyet yerine geçen bir belgedir.

Kayıp ehliyet yada ehliyet yenileme başvurusu yapan sürücülerin ehliyetleri ortalama 2 hafta içerisinde gönderilmektedir. Bu süre içerisinde sürücülerin mağdur olmamaları ve araç kullanabilmeleri için geçici belge (ek-50) verilir. (Geçici belge pdf örneği için tıklayın
Geçici belge nasıl alınır?
Geçici belge alabilmeniz için öncelikle ehliyet başvuru işlemlerini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Geçici ehliyet belgeniz, ehliyet başvurusunu tamamladıktan sonra nüfus müdürlüğünde görevli tarafından size teslim edilir ve bu belge ile ehliyetiniz size ulaşıncaya kadar (en fazla 15 gün) araç kullanabilirsiniz.
Geçici ehliyet belgesi ücreti
Geçici belge, ehliyet başvurusu yapıldıktan sonra verildiği için geçici belge için herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Sıkça Sorulan Soruları
Geçici ehliyet belgesi kaç günde çıkar?
Geçici belge, ehliyet başvurunuzu tamamladığınızda nüfus müdürlüğünde aynı gün size teslim edilir.
Geçici ehliyet belgesi ile şehir dışına çıkılır mı?
Geçici belge, ehliyetin size sağladığı hakların tümünü sağlar. Dolayısı ile geçici belge ile şehir dışına çıkabilirsiniz hiçbir problem olmaz.
Geçici ehliyet kaç yaşında alınır?
Geçici ehliyet bir ehliyet türü değildir, ehliyetiniz adresinize ulaşıncaya kadar araç kullanabilmeniz için size verilen bir belgedir. Dolayısı ile geçici ehliyet yaşı diye sorulan aslında ehliyet alma yaşıdır ve o da ehliyet sınıfına göre değişmekle beraber B sınıfı ehliyet için 18’dir.
Geçici ehliyet belgesi ile araç kiralama
Geçici belge ile araç kiralarken herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.
Geçici ehliyet için gerekli belgeler
Geçici ehliyet, ehliyet başvurusundan sonra verildiği için geçici belge alabilmek için başvurudan sonra herhangi bir belge vermeniz gerekmemektedir.
Geçici ehliyet belgesini kaybettim
Geçici ehliyetinizi kaybetmişseniz ilçe nüfus müdürlüğüne giderek tekrar çıkartabilirsiniz.
Geçici ehliyet üzerindeki bilgiler
- Geçici belgenin üst sağ tarafında biyometrik fotoğrafınız bulunur.
- Hemen altından itibaren nüfus cüzdanı bilgileriniz doğrultusunda şu sırayla Soyadınız, Adınız, Doğum Tarihi ve Yeriniz vardır.
- Ehliyet belgesinin verildiği tarih ve geçerlilik tarihi (geçerlilik süresi ehliyetinizin sınıfına göre farklılık gösterir. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfları için 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfları için 5 yıldır.)
- Geçici sürücü belgesini veren kurumun adı
- T.C. Kimlik numaranız.
- Sürücü Belgenizin numarası
- Sürücü Belgenizin sınıfı ve kullanabileceğiniz kapsadığı sınıfların yer aldığı bölümdür.
- Kısıtlamalar bölümünde varsa sağlık raporunda belirtilmiş kısıtlamalardır. Örneğin; sadece gözlükle araç kullanabilir gibi. GÖZLÜKLE ARAÇ KULLANABİLİR GİBİ)
- Kan grubunuzun yer aldığı bölümdür.
- Sağ en altta yapılan işlemin tarihi ve işlemi yapan memurun onaylayabilmesi için kaşe ve imza attığı bölüm vardır.