1. Anasayfa »
  2. Faydalı Bilgiler

Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?

2918 sayılı Trafik Kanuna bağlı ilgili yönetmelikte kayıp ehliyet başvuru işlemleri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım diyenler mutlaka yazıyı sonuna kadar okumalı. Özel Aligör Sürücü Kursu müdürü Ali bey, ehliyetini kaybeden kişilerin yapması gereken işlemleri ehliyethane ziyaretçileri için anlatıyor.

Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım? görseli

Ehliyetini kaybeden sürücüler gerekli belgeleri hazırlayarak nüfus müdürlüğünde ehliyet yenileme yapabilirler. Ehliyetini kaybeden sürücüleri iki kısımda inceleyeceğiz. Birinci kısım eski tip ehliyetini kaybeden sürücüler, ikinci kısım ise yeni tip ehliyetini kaybeden sürücü adayları.

Eski ehliyetim kayboldu

Eski ehliyeti kaybolan yada çalınan sürücü adayları kayıp ehliyet kapsamına değil ehliyet yenileme kapsamına giriyor ve bu nedenle kayıp ehliyet için ödenen kart ücretini ödemek zorunda kalmıyor. Bu durumdaki sürücüler, yalnızca 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL hizmet bedeli ile kayıp ehliyetini çıkartabiliyor. Ehliyetini kaybeden sürücü adaylarının aşağıdaki belgeleri hazırlamaları gerekiyor.

  • Sağlık raporu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Kart ücreti ve hizmet bedelinin ödendiğini gösteren dekont
  • Nüfus cüzdanınız
  • Parmak izi (Nüfus müdürlüğünde alınıyor)

Sürücü sağlık raporu

Ömür boyu ehliyet dönemi sona erdi. Ehliyetinizi her kaybettiğinizde yada yenilemek istediğinizde tekrar çıkartabilmek için sürücü sağlık raporu almanız gerekiyor. Sürücü sağlık raporunu; hastaneler, aile hekimlikleri, özel hastaneler ve tıp merkezlerinden alabilirsiniz. Özel kurumlar sağlık raporu için sizden 50 TL ile 80 TL arasında değişen ücretler talep edebiliyorlar. Bunun için sağlık raporu almak için en hızlı yoldan aile hekiminize gidebilirsiniz. Sağlık raporu alabilmek için yanınızda bir adet biyometrik fotoğraf götürmeniz gerekmektedir.

Biyometrik fotoğraf

Kaybolmuş ehliyetinizi yeniden çıkartabilmek için 2 adet biyometrik fotoğraf çektirmeniz gerekmektedir. Biyometrik fotoğraf vesikalık fotoğraftan farklıdır. Vesikalık fotoğraf yüzünüze biraz daha geniş açıdan bakıyorken, biyometrik fotoğrafta ise yüzünüz fotoğrafın tamamını kaplamış durumdadır. Fotoğrafçılara ehliyet için biyometrik fotoğraf dediğiniz zaman onlar nasıl olduğunu bilecektir.

Kayıp ehliyet kart ücreti

Eski ehliyetinizi kaybettiğiniz için bu ücret 13 TL’si değerli kağıt bedeli, 2 TL’si hizmet bedeli olmak üzere toplamda 15 TL’dir. Bu tutar yeni ehliyetinizi kaybettiğinizde daha fazladır. Kayıp ehliyet ücretini anlaşmalı bankalara yatırıyorsunuz. Detaylı bilgi için kayıp ehliyet ücreti hangi bankalara yatıyor adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Parmak izi

Daha önce yeni kimlik çıkarmışsanız parmak iziniz sistemde kayıtlı olduğundan tekrar parmak iziniz alınmayacaktır. Ancak daha önce parmak iziniz alınmamışsa nüfus müdürlüğünde parmak iziniz alınıyor. Bunun için herhangi birşey yapmanıza gerek yok. Nüfus müdürlüğünde parmak izi alınmasıyla ilgili memur arkadaş sizi yönlendiriyor.

Kayıp ehliyet randevusu alma

Yukarıdaki belgeleri hazırladıktan sonra  Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü randevu alma sistemine giriyoruz. Açılan ekranda Randevu al > Sürücü belgesi menülerini takip ediyoruz. Daha sonra randevu almak istediğimiz il, ilçe ve nüfus müdürlüğü seçiyoruz. Sonraki ekranlarda kimlik bilgilerimiz, iletişim bilgilerimiz soruluyor ve randevu alma işlemini tamamlıyoruz. Daha detaylı bilgi için ehliyet randevu alma resimli anlatım yazımızı okuyabilirsiniz.

Randevu tarihi ve saatinde nüfus müdürlüğüne giderek gerekli belgeleri teslim ediyor ve başvurunuzu yapıyorsunuz. Başvurunuzu yaptığınızda size geçici belge veriliyor. Bu geçici belge ile 15 gün süre ile trafiğe çıkabiliyor ve araç kullanabiliyorsunuz. Yeni ehliyetiniz 2 hafta içerisinde PTT kargo ile ikametgah adresinize gönderiliyor.

Yeni tip ehliyetimi kaybettim

Yeni tip ehliyetini kaybedenler de eski tip ehliyetini kaybedenlerin yaptığı işlemlerin aynısını yapıyor. Tek farkları eski tip ehliyetini kaybedenler 15 TL öderken, yeni tip ehliyetini kaybedenler 159 TL ödüyor.

Kayıp ehliyet

Kayıp ehliyet ücreti – cezası

Kayıp ehliyet için herhangi bir ceza ödemiyorsunuz. Yalnızca ehliyetin değerli kağıt bedelini ödüyorsunuz. Kayıp ehliyetler için değerli kağıt bedeli 2024 yılı için 990 TL’dir.

En çok sorulan sorular

Ehliyetimi kaybettim hükümsüzdür ilanı olarak bilenen bu ilanı gazetelere yada farklı mecralara ilan vermesi gerekmiyor. İlan olayı çok eskilerde kalmış bir bilgidir. Ehliyetinizi kaybettiğinizde tek yapmanız gereken (zorunlu değil) trafik tescil şubesine giderek ehliyetinizin kayıp olduğunu beyan etmeniz. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için ehliyetiniz için kayıp beyanı vermeniz sizin lehinize olacaktır.

Ehliyetini kaybedenler kesinlikle ehliyet yenileme başvurusu yapmadan önce araba kullanmasın. Başvuru yaptığınızda size geçici belge veriliyor ve bu geçici belge ile araba kullanabiliyorsunuz.

Ehliyetiniz yanınızda olmadan trafiğe çıkar ve çevirmede yakalanırsanız 235 TL (bakınız: ehliyetsiz araç kullanma cezası) ehliyetinizi yanınızda bulundurmamaktan ceza alırsınız. Ehliyetinizi kaybettiğinizde yapacağınız ilk iş yenileme için başvuru yapıp geçici belge almaktır. Bu geçici belge ile trafiğe çıkabilirsiniz.

Ehliyetinizin numarasını ehliyetiniz aldığınız ilçede trafik tescil birimine giderek öğrenebilirsiniz ancak ehliyet yenileme işleminde size ehliyetinizin numarası sorulmuyor.

Kayıp ehliyet için başvuruda bulunduktan sonra yeni tip ehliyetiniz ortalama 5 günde adresinize teslim ediliyor. Bu teslim süresi ilçenizdeki PTT dağıtım elemanlarının yoğunluğuna göre daha uzun da sürebilmektedir. Ben kayıp ehliyet için başvuruda bulunduktan sonra 3 günde ehliyetimi teslim almıştım.

Benzer Yazılar