Ehliyet geçerlilik süresi
Ehliyet geçerlilik süresi; ömür boyu ehliyet dönemi sona erdi. Sürücüler ehliyetlerini sınıflarına göre 5 – 10 yılda bir yenileyecekler. Sınıflara göre ehliyetlerin geçerlilik süresi yazının devamında …
Geçerlilik süresi 10 yıl olan ehliyetler
- M sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- A1 sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- A2 sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- A sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- B1 sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- B sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- BE sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- F sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
- G sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 10 yıl
Geçerlilik süresi 5 yıl olan ehliyetler
- C1 sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
- C1E sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
- C sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
- CE sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
- D1 sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
- D1E sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
- D sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
- DE sınıfı ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl
Ehliyet nasıl yenilenir?
Süresi sona eren ehliyetleri yenilemek gerekir. Ehliyetleri yenileyebilmek için öncelikle sağlık raporu almak gerekir. Ehliyetlerin geçerlilik süresinin olmasının esas nedeni sağlık raporudur. (bakınız: sağlık raporu işlemleri) Çünkü 10 sene önce sürücü olur raporu alan bir sürücü bu süre içerisinde sürücü olmanın şartlarını artık taşımıyor olabilir, gözleri görmemeye başlamış olabilir yada farklı rahatsızlıkları çıkmış olabilir.
Sağlık raporunu aldıktan sonra 2 adet biyometrik fotoğraf ve kimliğinizle beraber ilçe nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz. Birçok nüfus müdürlüğü randevu ile işlem yapıyor. Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce online randevu alıyorsunuz. (Randevu için TIKLAYIN) Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce ehliyet harçlarını yatırmayı ve dekontu almayı unutmuyoruz. Eğer harçları yatırmadan giderseniz nüfus müdürlüğü işlem yapmıyor. Ehliyet harçları hakkında detaylı bilgi için bakınız ehliyet yenileme ücreti
Nüfus müdürlüğüne gittiğinizde önce parmak iziniz alınıyor. Eğer daha önce parmak izi vermişseniz bu adımı geçiyorsunuz. Gerekli evraklarınız alınıyor ve başvurunuz tamamlanıyor. Başvuru tamamlandıktan sonra ilçe nüfus müdürü size geçici ehliyet belgesi düzenliyor. Düzenlenen bu belge ile beraber ehliyetiniz gelinceye kadar araç kullanabiliyorsunuz. Bu belgenin geçerlilik süresi 15 gündür. Eğer 15 gün içinde ehliyetiniz gelmezse tekrar nüfus müdürlüğüne giderek geçici belge çıkarmanız gerekir.