1. Anasayfa »
  2. Direksiyon Sınavı

Direksiyon Sınavı

Direksiyon sınavı, sürücü kursu eğitmeniniz ve sınav sürecini kontrol eden bir gözetmen eşliğinde 35 dakika süren bir sınavdır. Direksiyon sınavı hakkında kapsamlı bir yazı hazırladık. Yazımızın içeriğinde direksiyon sınavı nasıl yapılır? direksiyon sınavında dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? direksiyon sınav sonuçları ne zaman açıklanır, direksiyon sınavından kalırsam ne olur, direksiyon sınav süresi, direksiyon sınavı araç tanıma ve tanıtımı soruları, direksiyon sınavı l park nedir? iki araç arası park nasıl yapılır konularına değineceğiz.

Direksiyon sınavı ne zaman yapılır?

Direksiyon sınav tarihleri, trafik komisyonları tarafından belirlenen tarihlerde yapılır. Bu süre yazılı sınava girdiğiniz tarihten sonra ortalama 1.5 ay sonra olmaktadır. Direksiyon tarihleri hakkında bilgilendirmeyi sürücü kursları gerek sözlü olarak gerekse sms yolu ile yapar.

Direksiyon sınav ücreti

Direksiyon sınavına girecek adaylar 2018 yılı için 100 TL sınav ücreti öderler. Daha detaylı bilgi için bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum.

Direksiyon sınavı ne kadar sürer?

Direksiyon sınavı; 5 dakikası araç tanıma, 30 dakikası sürüş becerisi olmak üzere toplam 35 dakika sürüyor. Eskisi gibi aynalara kontrol et, araca bin emniyet kemerini tak 2 tur at sağa çek ehliyeti al dönemi bitti. 2 duba arasına park yapamayan, L parkı beceremeyen, motor yağı nereden kontrol edilir bilmeyen sürücülerin ehliyet alması mümkün değil.

Direksiyon sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

Direksiyon sınav sonuçları sınavın yapıldığı günün akşamına belli oluyor. Sınav sonuç listeleri sürücü kurslarına gönderiliyor. Bazı sürücü kursları sonuçları sms ile bilgilendirme yapıyorlar. Sınav sonucunuzu sürücü kursunuzu telefonla arayarak öğrenebilirsiniz.

Eğer direksiyon sınavınız 35 dakikadan az sürmüşse gözetmen sizin ehliyet almaya yeterli olmadığınızı düşünmüş ve sınavı erkenden sonlandırmıştır. Bu durumda sınavdan kesinlikle kaldınız demektir.

Direksiyon sınavından kalırsam ne olur?

Direksiyon sınavından kalmanız durumunda, tekrar direksiyon sınav ücreti + 2 saat direksiyon eğitim ücreti ödeyerek sınava girerseniz.

Direksiyon sınavında kaç kere kalma hakkım var?

Direksiyon sınavında toplam 4 kere kalma hakkınız var. Her seferinde 2 saat direksiyon eğitimi ve direksiyon ücretini ödeyerek sınava tekrar girersiniz. Bu 4 hakkınızda da kalmanız durumunda direksiyon eğitimini sıfırdan alıyorsunuz ve 4 kez daha sınav hakkı elde ediyorsunuz. Direksiyon sınavında 8. kez de kalmanız durumunda dosyanız yanıyor ve tekrar ehliyet sınavına girmeniz ve sınavı kazanmanız gerekiyor.

Direksiyon sınavından sonra ne yapılır? – direksiyon sınavından kaç gün sonra ehliyet alınır?

Direksiyon sınavını başarı ile tamamlayan adaylar ehliyet almaya hak kazanır. Ehliyet alabilmek için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından hazırlanan ve sürücü kurslarına teslim edilen ehliyet sertifikasını almanız gerekmektedir. Bu sertifikanın hazırlanma süresi il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin yoğunluğuna göre 1 hafta ile 15 gün arasında değişmektedir. Ehliyet sertifikası, sürücü kursu dosyası, nüfus cüzdanı fotokopisi, sağlık raporu, ehliyet ücretlerinin yatırıldığına dair dekont, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunuzu belirtir belge ile beraber nüfus müdürlüklerine giderek ehliyet almak için başvurunuzu yapıyorsunuz. Başvurudan sonra ortalama 2 hafta içerisinde ehliyetiniz adresinize gönderiliyor. Bu süre içerisinde araç kullanabilmeniz için size geçici sürücü belgesi veriliyor. Bu sürücü belgesi ile 15 gün araç kullanabiliyorsunuz.

Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?

Direksiyon sınavı, bir eğitmen ve gözetmen eşliğinde yapılan araç tanıma bilginiz ve sürüş becerilerinizin ölçüldüğü bir sınavdır. Gözetmen sınav başlamadan önce sizi rahatlatacak sakin bir tonla direksiyon sınavı hakkında ve sınav süresi hakkında bilgi verir ve size sınava hazır olup olmadığınız sorulur. Sınava hazır olduğunuzda sınav başlar. Daha sonra sınavın ilk 5 dakikasında kullandığınız aracı tanıyıp tanımadığınıza yönelik sorular gelir. Kalan 30 dakikasında ise trafik içerisindeki sürüş beceriniz ve trafik algısına yönelik davranışlarınız test edilir. Bu süre zarfında yaptığınız hatalar direksiyon sınavı puanlama tablosuna kaydedilir.

Direksiyon Sınavı Araç Tanıma

Teker basınçlarının uygunluğunun gözlenmesi, fren sistemlerinin gösterilmesi, ön ve arka araç içi ışıklandırmaların yerleri, göstergeler (yağ göstergesi, hararet göstergesi, akü göstergesi …), ön ve arka sis lambaları, farlar, eğer araç otomatik vites değilse kaç vitesli olduğu, dikiz aynalarının ayarlanması gibi sorulardır. Bu soruların 5 tanesine doğru cevap vermezseniz başarısız olursunuz. Direksiyon sınavında araç tanımaya yönelik ayrıntılı bir döküman hazırlayıp buraya koyacağız.

Sürüş Beceresi ve Trafik Algınızın Test Edilmesi

Direksiyon sınavının en önemli bölümüdür. Araç tanımaya yönelik sorulardan 1-2 tanesi bilemezseniz çok sorun olmuyor ancak aşağıda yazdığımız kurallara dikkat etmemeniz durumunda sınavınız hemen bitiriliyor ve başarısız oluyorsunuz. Bazı hatalarda ise sınavınız devam ediyor. Sınavda dikkat etmeniz gereken 50’nin üzerinde kural var. Konu bütünlüğü bozulmaması için bu kuralları ayrı bir sayfaya aldık. Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken bütün kurallar için bu yazımızı mutlaka okuyun.

Araca bindiğinde emniyet kemeri takmamak: Eğer aracınıza biner binmez emniyet kemerinizi takmazsanız şundan emin olabilirsiniz sınavdan kalırsınız. Emniyet kemeri gözetmenlerin kırmızı çizgisidir.

Trafik polisinin yönlendirmelerine uymamak: Sınav esnasında trafik polisinin olduğu bir yere denk gelmişseniz gözünüz trafik polisinin işaretlerinde olsun. Eğer trafik polisinin yönlendirmelerini uygulamaz ya da yanlış uygularsanız geçmiş olsun bir sonraki sınavda şansınızı deneyeceksiniz artık.

Geçilme kurallarına uymamak: Akan trafikte sizi sollamaya çıkan bir araç gördüğünüzde hızınızı sabitlemeniz yada azaltmanız gerekiyor. Eğer buna uymazsanız trafik kazası riski doğduğundan sınavdan direk eleniyorsunuz.

Sinyal Kullanmamak: Kalkış ve çıkışlarda, şerit değiştirmelerde sinyal vermeye azami derecede önem göstermeniz gerekiyor yoksa ne olacağını biliyorsunuz.

İki duba arasına L park yapamamak: İki duba arasına geri geri gelerek çizgiler arasına park yapamazsanız, sınavdan başarısız oluyorsunuz.

İki duba arasına paralel park: Aynı şekilde iki araç arasına paralel park yapamıyorsunuz, yada park yaparken dubalara çarpıyorsanız, kaldırımdan çok uzağa park ediyorsanız sınavdan başarısız oluyorsunuz.

Benzer Yazılar

17 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Sınavda ki kuralları dikkat etmek gerekmiyormu sinav disindaki dükkanın önündeki dubaya degmek sinavi sonlandırıldı bu nedemek sinav kuralları gecmiyormu insanların psikolojisiyle oynuyorlar iyi bi komisyoncu sınavdaki hata yaptı yapmadimi bunu kontrol etmesi gerekir canı sıkıldı bırakalım bunları milli egitim dikkate alması gerekir nasıl bir adalet bu hocalarimizdanda fikir alsın bunlar surebiliyormu suremiyormu bunlar dikkate alınmasını istiyorum

Direksiyon sınavına girmeden önce kursun bana tanimış olduğu kaç tane sınav turu dersi ve süresi var

Merhaba direksiyon sınavından 3 defa kaldım geçen kurstan arayıp zaman aşımından dolayı 4 üncü hakkınız öldü 900 TL ödeyip dosya açtırma iz gerekiyor ve 6 ders daha alma hakkınız oluyor dediler bu olabilirmi

arkadaşlar teorik sınavdan sonra direksiyon sınavı be zaman yapılıyo

Bugün L parktan kaldım. Sınavdan 2 gün önce L park yerimi değiştirdiler. Bilenler için aynı şey belki. L park her yerde L parktır diyebilirsiniz. Fakat bilmeyen için adaptasyon sorunu olablyor. Bocaladm resmen. Tam sağa kıracağıma tam sola kırmışım. Heyecan da vardı tabii.Merak ettiğim sınavdan 2 3 gün önce park yerini değiştirmeye hakları var mı ?

Hocam ben sınava gırdım arabayı gerı park yaptım ama indiler sarı cızgı de degıl kaldın dedıler benım kurs hocam ağzını bile acımadı neden aldıkları para haram zıkkım olsun

ben 15.12.2019 tarihinde sultangazide sınava girdim. 2. kez giriyorum ve 2. kez paralel parktan kaldım. 2. sınavımda en son sınava giren adaydım. 17:30 bitişti. ama park alanına gitmemi istediler 17:31 olmus sınavım bitmiş bana park yaptırmaya çalışıyorlar bende panikledim son dakika lastik kaldırama değdi ve kaldım. süremin bitmesine rağmen yaptırmaları yasal mı ? kendilerinede sordum bu alana gelen herkes süre geçsede yapmak zorunda dediler. ama kurstakilerde bana süren bitince yapmak zorunda değilsin diyorlar.

direksiyon sınav yerine kendimiz mi geliyoruz yoksa hoca mı götürüyor

Geçen hafta girdim sınava ama harika sürücü kursum bana hiç kullanmadığım aracı yazmış , 2 hafta boyunca kullandığım araç ile bunun arasında farklılıklar vardı ve alışkın olmadığım için , Normalde sınava hangi araç ile eğitim gördüyseniz onunla girmiyor musunuz ?

Ya ben c ehliyet kursu için sürücü kursuna kayıt oldum ve ilk sınav hakkından kaldm bulunduğum şehirden tasiniyrz ve ben sürücü kursuna belli bir kurs ucretide ödedim şunu sormak istiyrm ben sürücü kursundan kaydımı silebilir miyim kayıt silinebilir mi gidecegm şehirde kayıt yapmak istiyrm

Bende bugün direksiyon sinavina girdim ve malesef ki kaldim bu 3. Hakkimdi:( yokuş kalkişta arabayi stop ettirdim. Halbu ki oradan arabayi iyi kaldiriyordum ama bugun ne olduysA artik yapamadim bide onlara da soyledim bi kere daha sanş verin kendime güveniyorum dedim ama hiç dinlemediler

Kestel bursa balkan surcu kürsü 3 ders dirksyon dersi eksik verdi 1tane hoca var bunari dentlyen yokmu basri sıfır dentim hesap soran yokmu kim dentlyor bu kursu 1 tane hoca var sinav günü hoca kiralik gelor hiç tanmdin hoca sinav giryom 2 defa bu işe kurs denetimde baslamli biz
Banka karti gibi 250tl ver sinav giryoz arba zaten sinav gün görsün