1. Anasayfa »
  2. Direksiyon Sınavı

Direksiyon sınavı araç tanıma soruları

2024 yılında yapılan direksiyon sınavlarında çıkmış direksiyon sınav soruları. Direksiyon sınavının ilk 5 dakikasında araç tanıma soruları sorulmaktadır. Size sorulan sorulardan 5 tanesini bilemezseniz yada yanlış bilirseniz direksiyon sınavınız geçersiz sayılıyor.

Direksiyon sınavı araç tanıma soruları görseli

Direksiyon sınavına girmeden önce mutlaka eğitim aldığınız aracın aşağıda yazdığımız kısımlarını çok iyi şekilde öğreniniz. Aşağıdaki sorular 2024 yılında yapılan direksiyon sınavlarında sorulmaktadır.

Araç tanıma soruları

Lastik hava basıncının gözle kontrol edilmesi

Direksiyon sınavı başladığında sizden lastik havalarının yeterli olup olmadığını gözle kontrol etmeniz istenecektir. Bu durumda yapmanız gereken aracın ön ve arka tekerleklerinin inik olup olmadığını gözle kontrol etmektir. Lastik hava basıncının düşük olması hem trafik güvenliği açısından risklidir hemde daha fazla yakıt yakmanıza neden olur.

İdeal lastik değerlerini aracınızın kitapçığından bakabilirsiniz.

Diş derinliği ve lastik ömrü sorulmuyor ancak araç kullanan herkesin bilmesi gerekir. Bir lastik hiç kullanılması dahi 10 yıl kullanım ömrü vardır. Her lastikte diş derinliği göstergesi vardır. Bu göstergeye kadar aşınma olduğunda lastiği değiştirmek gerekir.

Fren sistemlerinin tanıtılması

Her arabada 2 tane fren sistemi vardır. Bunlardan biri el freni diğeri de ayak frenidir. El freni yalnızca acil durumlarda ve araç park edildiğinde kullanılır. Bazı araçlardaki el frenleri araç stop edildikten sonra 2-3 saniye frene basıldığında aktif hale gelir. El freni ve ayak frenlerini resimli olarak göstermiyoruz çünkü onların yerini bilmiyorsanız zaten direksiyon sınavına girmeye hazır değilsiniz demektir.

Işıklandırma sistemi (Araçtaki bütün lambaların açıp kapatılması)

Araç içinde önde ve arkada olmak üzere iki tane lamba bulunur ve bu lambalar genelde tavanda bulunur. Bazı araçlarda ışıklandırma sistemi yanlarda da olabiliyor. Açma kapama düğmeleri ise lambaların hemen kenarında bulunur. Arabanın kapıları açıldığında lambalar otomatik açılır, kapatıldığında da kapanır.

Sinyal ikaz ışıklandırmalarını çalıştıracak

Sürücü araca bindiğinde dörtlü flaşörleri, ön sis ve arka sis lambalarını açıp kapatmaları istenir.

Aracın kaç vitesli olduğunu bilecek

Yeni arabalarda genelde 5 ileri vites 1 geri vites bulunmaktadır ancak bazı spor otomobillerde 6 vites bulunabilir. Ancak siz sürücü kursunun aracı ile sınava gireceğiniz için aracınız muhtemelen 5 vites olacaktır : )

Gaz ve debriyaj pedallarını gösterecek

Düz vitesli arabalarda soldan sağa doğru debriyaj, fren ve gaz pedalları bulunmaktadır. Debriyaj pedalına sol ayakla, fren ve gaz pedallarına ise sağ ayakla basılır. Otomatik vitesli arabalarda ise soldan sağa doğru fren ve gaz pedalları bulunmaktadır. Otomatik vites araçlarda sol ayağımız kullanılmaz, fren ve gaz pedallarına sağ ayakla basarız.

Yakıt göstergesindeki yakıt durumunu bilecek

Yakıt göstergesi üzerinde 5 diş 4 aralık bulunur. Her aralık çeyrek depo benzini ifade eder. Bütün aralıklar dolu olduğunda aracın yakıt deposu tamamen doludur. Yakıt göstergesini yukarıda

Direksiyon kumandalarını (Uzun/kısa far, sinyal kolu ve silecek kolu) gösterecek

Sinyal kolu, direksiyonun solunda bulunur. Kolu yukarı çevirmek sağa sinyal verir, aşağı çevirmek sola sinyal verir. Sinyal kolunun başında anahtarın bulunduğu bölüm ise kısa far ve uzun farların olduğu bölümdür. Bu anahtarı bir tık çevirdiğinizde ön parklar bir kez daha çevirdiğinizde kısa farlar yanar. Kolu ileri doğru ittiğinizde de uzunlar yanar. Kolu 2-3 kere ileri geri yaptığınızda bir uzun bir kısa far yakarak selektör yapmış olursunuz.

Silecek kolu ise direksiyonun sağında bulunur. Silecek kolunu yukarı doğru kaldırdığınızda sileceklerin hızı artar, aşağı doğru indirdiğinizde ise sileceklerin hızı azalır.

Araç bagajını açacak (stepne, kriko, reflektör, ilk yardım çantası) ve gösterecek

Araç bagajını açtığınızda her araçta bulunması zorunlu olan trafik seti, ilk yardım çantası ve yangın söndürücü de aracımızın bagajında yer almaktadır. Bagajın alt kısmında bulunan taban döşemesini kaldırdığımızda kriko ve stepneyi göreceğiz.

Kriko; aracı kaldırmak için kullandığımız bir alettir. Stepne ise aracımızın lastiği patladığında kullandığımız yedek lastiktir.

Dikiz aynalarının ayar yerini gösterecek

Kaput Altındaki Parçalar

Araç kaputunun açacak, motor yağı/soğutma suyu konma yerini gösterecek

Araç kaputu açıldıktan sonra görecek olduğunuz ilk şey motorun üzerinde bulunak kapaktır. (Külbütör kapağı) Bu kapağın sağ üstünde sarı bir kapak bulunur. Motorun eksik yağı buradan tamamlanır.

Soğutma suyunun yedek tankı yukarıda resimde sağ üstte gösterilmiştir. Yedek tankta su kalmadığında mutlaka antifrizli su ilave ediniz.

Yağ ve su göstergeleri gösterilecek. Hangi durumda tehlike olduğunu bilecek.

Araç kullanan her şoför, gösterge panelindeki ikaz ışıklarını ve anlamlarını bilmek zorundadır. Aracınız yağ eksiltmeye başladığında gösterge ışığı yanar ve siz bunu farketmezseniz motorunuzun parçaları aşınmaya başlar ve size büyük zararlar çıkarabilir. Yağ ikaz ışığı şekilde 20 nolu resimde görülen işarettir.

Yağ ve su göstergeleri de dahil aracınızdaki bütün ikaz ışıklarının anlamları için araç gösterge paneli işaret ve anlamları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Akünün yerini gösterecek

Motor, ilk çalışması için ihtiyaç duyduğu hareket enerjisini marş motorundan alır. Marş motoru ise çalışmak için ihtiyacı olan elektrik enerjisini Akü’den alır. Akü kısaca motorun ilk ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan, arabanın elektrikli aksamına güç veren kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir parçadır.

Cam sileceklerinin suyunun konulma yerini gösterecek

Yağışsız havalarda camlar kirlendiğinde temizlemek için cam silecek suyuna ihtiyaç duyulur. Silecek suyu doldurma kısmı kaputun altında ve şoför koltuğu ile aynı taraftadır. Havanın eksiye düştüğü kış aylarında silecek suyu kısmına yalnızca su doldurursanız donacaktır. Petrol istasyonlarında antifriz ve deterjan katılmış özel silecek suları satılmaktadır. Kış aylarında onları kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Benzer Yazılar