1. Anasayfa »
  2. Trafik Cezaları

Alkollü araç kullanma cezası

Alkollü olarak araç kullanan sürücülere ilk seferde 4064 TL alkollü araç kullanma cezası kesilir ve ehliyetlerine 6 ay süre ile el konulur. İkinci defa içkili araç kullanma cezası ise

Yıl Cezası Erken Ödeme Ceza Puanı

2024 yılında alkollü araç kullanan sürücülere aşağıdaki oranlarda para cezası kesilir.

  • İlk seferde 4064 TL (Ehliyete 6 ay süreyle el konulur)
  • İkinci seferde 5096 TL (Ehliyete 2 yıl süreyle el konulur)
  • 3. seferde 8190 TL (Ehliyetine 5 yıl süreyle el konulur. 6 aydan az olmamak üzere hapis cezası verilir.

Trafik çevirmesinde polise direnen sürücülere alkolmetre üflememe cezası 9869 TL uygulanır.

Alkolden ehliyetin geri alınması

Kaza riskini artırması nedeni ile alkollü bir şekilde araç kullanımının sadece para cezası değil ek yaptırımları da vardır. Sürücü alkolmetreye üflemesi sonucunda alkollü çıkarsa

  • İlk seferde ehliyetine 6 ay süreyle el konulur ve aracı bağlanır.
  • İkinci seferde sürücü belgesi 2 ay süre ile geri alınır ve aracı bağlanır.
  • 3. seferde ehliyeti 5 yıl süre ile geri alınır ve aracı bağlanır. Ehliyetine 5 yıl sonunda geri alabilmek için sürücülerin psikoteknik değerlendirmeden geçmeleri gerekmektedir.
  • Eğer alkol oranınız 1 promil ve üzerinde ise bütün bu cezalara ilave olarak TCK 179’a göre hakkınızda kamu davası açılır ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu bakımından hapis cezası alabilirsiniz.

Alkollü araç kullanma cezası sicile işler mi?

İçkili araç kullanmaktan dolayı kesilen trafik cezaları idari para cezası kapsamında değerlendirildiği için alkollü araç kullanan kişi suç değil kabahat işlemiş olur ve bu durum adli sicil kaydına işlenmez ve sabıka kaydı çıkmaz.Ancak sürücünün aldığı alkol oranı 1 promil üzerinde ise hakkında kamu davası açılacağı için bu davanın sonunda ceza alırsa adli sicil kaydına işlenir.

Trafikte Promil Sınırı

Ülkemizde hususi araç kullanan sürücüler için yasal sınır 0,50 promil olarak belirlenmiştir.  Bu oran 1 Lt kanda 0,5 gram alkole eşittir.  Ticareti araç sürücüleri ve kamu görevinde çalışan sürücülerin alkollü olarak araç sürmeleri tamamen yasaklanmıştır.

0.50 Promil

  • Ortalama 40 yaşında olan 70 kilo bir erkek için: 2 bira, 1 duble rakı, 2 kadeh şarap veya 1 duble votka
  • Ortalama 40 yaşında olan 70 kilo kadın için: 1 bira, 0.5 duble rakı, 1 kadeh şarap veya 0.5 duble votka
  • Ortalama 70 yaşında bir kadın için: 1 bira, 0.5 duble rakı, 1 kadeh şarap veya 0.5 duble votka

1.00 Promil

  • Ortalama 40 yaşında, 70 kilo bir erkek için: 4 bira, 2 duble rakı, 4 kadeh şarap veya 2 duble votka
  • Ortalama 40 yaşında olan 70 kilo kadın için: 3 bira, 1.5 duble rakı, 3 kadeh şarap veya 1.5 duble votka
  • Ortalama 70 yaşında bir erkek için: 2 bira, 1 duble rakı, 2 kadeh şarap veya 1 duble votka

 

Alkolün vücudumuzdaki etkileri
Promil Davranışlarımıza etkileri
0.2 Promil Ruh halinde değişiklikler, vücut ısısında hafif yükseliş, Kontrolün azalması
0.5 Promil Gevşeme hali, dikkatte azalma, koordinasyon ve muhakeme bozukluğunun başlaması. YASAL SINIR
0.8 Promil Koordinasyon, algı ve muhakemede belirgin bozulma, tepki zamanının, kendini kontrol etme becerisinin zarar görmesi
1 Promil Sarhoşluk belirtileri, muhtemel mahcup edici davranışlar, bir an neşeli bir an üzgün olmak gibi ruh halinde gidip gelmeler
1.5 Promil Ayakta durma, yürüme ve konuşmada güçlük çekme, denge ve koordinasyonun kaybedilmesi, belirgin olarak sarhoşluk hali
2 Promil Ağrı ve diğer fiziksel duyumların azalması, ağlama ve gülme arasında gidip gelmek gibi belirgin duygusal tutarsızlıklar
3 Promil Reflekslerin azalması, bilinçte bulanıklık, pek çok kişide bilinç kaybı

Alkollü araç kullanma cezası ödeme

Trafik cezası ödeme işlemleri; vergi dairesi ve gelir idaresi başkanlığı internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. GİB üzerinden kredi kartı veya bankamatik kartı ile ceza ödeyebilirsiniz. İçkili araç kullanmaktan kesilen trafik cezasını 15 gün içinde ödemeniz durumunda %25 indirimden faydalanabilirsiniz. 15 günlük süre, cezanın size tebliğ edildiği tarihten sonra başlar.

Alkollü araç kullanma cezası itiraz

İçkili araç kullandığı yapılan trafik kontrolünde alkolmetreye üfletilerek tespit edilen sürücü, alkollu olmadığı halde yada yasaların izin verdiği limitler içinde içki kullandığı halde cezai işlem uygulandığını iddia edebilir. Alkolmetrenin kendisine zorla üflettirildiği, araç kullanmadığı halde alkol testi yapıldığı yada alkolmetre cihazının kalibrasyonunun bozuk olduğu gibi nedenlerle itiraz edebilir.

Kesilen cezaya itirazlar Sulh Ceza Hakimlikleri ve İdari Mahkemelere yapılır. İtiraz edecekseniz cezanın size tebliğ edildikten sonraki 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine, 60 gün içerisinde de idare mahkemesine başvurmalısınız. Bu süreleri geçirdiğiniz takdirde itiraz hakkınızı kaybedersiniz.

Alkollü araç kullanma cezası itiraz dilekçesi

Kendisine kesilen cezaya itiraz eden sürücüler, tanınan yasal süreler içerisinde Sulh ceza hakimlikleri ve idari mahkemelere bir dilekçe ile başvuru yapar. Örnek dilekçe örneği aşağıda verilmiştir.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA İTİRAZ DİLEKÇESİ İÇİN TIKLAYIN

Alkollü araç kullanma cezası affı

İçkili araç kullanan sürücülere kesilen idari para cezasının yanında ehliyetleri belirli süreyle geri alınmaktadır. Ehliyeti geri alanlar için trafik cezası affı tartışması konu olmaktadır ancak böyle bir uygulama söz konusu değildir. İçkili araç kullanma can güvenliği tehlikeye sokan ciddi bir suç olduğundan, alkolden ehliyeti kaptırmak af kapsamına sokulmamaktadır.

Benzer Yazılar