1. Anasayfa »
  2. Motor konu anlatımı

Biyel Kolu

Biyel kolu, yaygın adıyla piston kolu yatay eksende yerleşmiş olan krank mili ve pistonu dikey eksende birbirine bağlayan metal parçadır.

Bujilerin ateşleme yaptıktan sonra oluşan enerjiyi hareket enerjisine çeviren pistonların silindirin açık yüzeyinde kalan kısmı biyel kolunun üst kısmı ile bağlantılıdır. Krank mili ise dairesel boşluklu olarak tasarlanmış piston kolunun içerisinde yerleşmiştir.

Biyel kolu ne işe yarar?

Bir ucu pistona diğer ucu krank miline mafsallı olarak bağlı olan biyel kolu, piston hareket ettikçe dikey eksende hareket edip krank milinin dairesel eksende hareket etmesini sağlamaktadır. Yani temelde piston hareketleriyle hareket kazanan biyel kolu doğrusal hareketi dairesel harekete çevirmektedir. Aynı zamanda bağlantı noktaları oluşturmaktadır.

Piston kolu hangi malzemeden üretilir?

Hareket mekanizmasının bağlantı noktasını oluşturan piston kolu bu hareketinden dolayı deformasyon, kırılma, bozulma gibi durumlara açık bir parçadır. Bu nedenle parçanın üretimi gerçekleştirilirken dökme demir kullanılır. Dökme demirler deformasyona karşı son derece dirençli olup, mukavemet gücü diğer malzemelere oranla daha yüksektir. Son zamanlarda yüksek motor gücünün oluşması bu parçanın da son teknoloji ile donatılması durumunu meydana getirdi. Bu sayede üretilen yeni biyel kolları fabrikalarda ısıl işlem görüp o şekilde dövülmektedir. Dayanıklılık gücünü neredeyse ikiye katlayan bu işlem sayesinde uzun süreli bir ömür vadetmektedirler.

Biyel kolunun özellikleri

Bazı biyel kollarının üst ölü nokta adı verilen kep kısmında küçük dairesel bir delik bulunmaktadır. Bu delik yağ püskürterek krank milinin daha verimli şekilde aşınma meydana getirmeden dönmesini sağlamaktadır. Biyel kolu arızalarının en temel nedeni yağsızlık, yâda yağın verimidir. Ortalama 400 saat çalışan bir motorun deposundaki yağın değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmeyen yağın verimi düşer ve sürekli çalışan piston ve krank milinde aşınmalar meydana getirir. Bu durum zaman içerisinde kırılmaları meydana getirir.

Benzer Yazılar